Vóór 16:00u besteld, vandaag verzonden!
Niet goed Geld terug
Vanaf 250,- Gratis levering
Eigen voorraad Korte lijntjes
Tevreden klanten 93% score

Heeft u een vraag of een opmerking?
Wij staan graag voor u klaar!

Wat is IP55? IP55 uitgelegd door Patchkastwinkel.nl

Wat is IP55? Ingress Protection55, ofwel IP55, staat voor de test van een telefoon tegen water en stof gedurende 55 minuten bij één atmosfeer druk. IP55 wordt toegepast bij telefoons, maar ook bij patchkasten.

Sinds 1959 zijn IP-classificaties een wereldwijde standaard. Ze worden gebruikt om de bestendigheid van een toestel tegen water en stof te bepalen. In het algemeen geldt: hoe hoger het cijfer, des te beter de weerstand tegen stof of water. Wat betekent IP 55? De kern is dat IP55 niet waterdicht is. Dit betekent overigens wel dat het cijfer voor waterbestendigheid IP55 goed is.

Wanneer iemand “IP-classificatie” zegt, wat bedoelen ze dan?

Fabrikanten zijn verplicht om op hun producten een code aan te brengen die de Ingress Protection Rating (ook wel International Protection Marking genoemd) heet. Dit moet om zo klanten te laten weten of ze veilig zijn voor infiltratie door vaste of vloeibare deeltjes. IEC 60529 is een reeks normen van de Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC) die deze voorschriften bevat. CENELEC heeft deze voorschriften in de Europese Unie uitgegeven onder de naam EN 60529.

Waar ter wereld u zich ook bevindt, u kunt de universeel aanvaarde Ingress Protection-code gebruiken om uw apparatuur te beoordelen. Deze voorschriften zijn ontwikkeld om consumenten te informeren over het beschermingsniveau van de behuizing van het product tegen elementen als water en vaste stoffen.

De code is als volgt opgebouwd

IP staat voor “Ingress Protection”, de beginletter van het acroniem. Daarna volgen nog twee cijfers of een X. Het eerste getal geeft de mate van weerstand tegen het binnendringen van vaste voorwerpen aan, terwijl het tweede getal de mate van weerstand tegen het binnendringen van vloeistoffen aangeeft, van nul tot negenduizend kilopascal. Producten die niet in hun respectieve categorieën zijn getest, worden aangeduid met een X (vaste stoffen of vloeistoffen).

Waar zorgt IP 55 behuizing voor?

Deze behuizing beschermt tegen zand, stof, olie en andere niet-corrosieve stoffen. Ook biedt het maximale afscherming tegen interactie met ingesloten machines. Het kan ook water of water dat door een sproeier op een behuizing wordt gespoten vanuit elke hoek beschermen. De behuizing is over het algemeen verkrijgbaar in roestvrij staal, koolstofstaal en aluminium.

Klanten kunnen erop vertrouwen dat de patchkast accessoires en netwerkapparatuur die zij kopen in een bepaalde omgeving kunnen worden gebruikt dankzij het wereldwijde IP-classificatiesysteem. Het woord “waterdicht” geeft bijvoorbeeld geen duidelijke definitie van waar of in welke mate een artikel bestand is tegen het binnendringen van vocht. Daarom geeft een IP-classificatie een meer gedetailleerde uitleg.

Om maar een paar voorbeelden te noemen: kasten met IP-bescherming kunnen worden gebruikt voor zaken als verlichting, regelaars, elektriciteitsinstrumenten en stroomdistributie.

Testen op water- en stofbestendigheid volgens IP55

De IP-code geeft het beschermingsniveau aan als IP gevolgd door twee cijfers; het eerste cijfer geeft de mate van bescherming aan die geboden wordt tegen ingesloten risico’s en tegen deeltjes in behuizingen. Het tweede cijfer staat voor de mate van waterbestendigheid. Sommige IP55 behuizingen vertonen een hoge waterbestendigheid en totale bescherming tegen deeltjes.

Elektrische motoren gebruiken vaak de IP55 classificatie om een praktisch en betrouwbaar alternatief te bieden voor de meeste industriële toepassingen.

IP55 of IP65 – een betere optie?

Bij het bepalen van de juiste IP-classificatie moet men alert zijn op mogelijke indringing van minder voor de hand liggende bronnen van vocht of deeltjes, zoals condensatie, stoom en opgehoopt stof op moeilijker bereikbare plaatsen. In sommige gevallen is IP55 een voordeligere optie, hoewel IP65 vaak geen extra kosten met zich meebrengt. Daarom worden de mogelijke vereisten op lange termijn nog onderzocht door ingenieurs.

Betekent IP44 dat het volledig waterdicht is?

IP44 is niet waterdicht. Een verlichtingsarmatuur, elektrisch apparaat of behuizing met een IP-waarde van 44 is niet beschermd tegen het binnendringen van water. Ze zijn veilig tegen lichte regen en dauw, maar onderdompeling in water maakt ze kapot.

Het product moet minstens IP66 zijn om als waterdicht te worden beschouwd.

Een regenbui zal een IP44-apparaat niet beschadigen. IP44-producten zijn niet ontworpen voor langdurige blootstelling aan lichte regen. Een beetje regen kan echter geen kwaad, want de IP44-classificatie biedt weerstand tegen opspattend water. Bijgevolg kunnen IP44-lampen buiten worden gebruikt, maar er wordt aangeraden ze aan een muur of onder een afdak te monteren om ze tegen de elementen te beschermen.

IP55 en IP65 vergelijken

Er kan geen onderscheid worden gemaakt tussen IP55 en IP65 wat betreft waterbestendigheid (5). Hier komen de verschillende stofdichtheidsgraden om de hoek kijken (5 vs. 6).

Het toekennen van een IP55-score: het verschil is dat een behuizing een ruimte volledig afsluit, zodat de personen of voorwerpen erin beschermd zijn tegen gevaarlijk stof. Hoewel stof niet volledig wordt geëlimineerd, veroorzaakt het geen problemen voor kabels in een patchkast.

✓ Voor 16:00 besteld Vandaag verzonden!
Niet goed Geld terug
Vanaf 250,- Gratis levering
Eigen voorraad Korte lijntjes
Groot assortiment Scherpe prijzen!
Tevreden klanten 93% score

De waardering van www.patchkastwinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.8/10 gebaseerd op 535 reviews.